Tydzień Włoskich Smaków ERASMUS+
EU rimini

 

 

W ostatnich dniach kwietnia nasza szkoła przeniosła się do słonecznej Italii, obchodząc - Tydzień Włoskich Smaków. Celem inicjatywy było przybliżenie uczniom kultury, kuchni i tradycji Włoch w kreatywny i angażujący sposób. Podczas całego tygodnia nauczyciele przekazywali wiedzę i umiejętności zdobyte podczas mobilności w ramach projektu ERASMUS+ ”Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego”.

Uczniowie na zajęciach praktycznych przygotowali tradycyjne włoskie potrawy. Na stołach zagościły: pizza, makarony, foccacia, tiramisu, ciasto marchewkowe. Dodatkowo powstały barwne plakaty przedstawiające włoskie dania, zabytki oraz elementy kultury. W szkolnych gablotach na korytarzach powstała wystawa z włoskimi produktami spożywczymi, m.in.: różne rodzaje makaronów, oliwę z oliwek, sery i przyprawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Całość uzupełniła prezentacja multimedialna, której towarzyszyły znane włoskie utwory- dodając wyjątkowego klimatu.

Tydzień Włoskich Smaków był nie tylko smaczną lekcją kultury, ale inspirującą lekcją nauki. Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom za zaangażowanie.