Europejski Dzień Mózgu
- Szczegóły
![]() |
Dnia 18 marca obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Mózgu. Celem obchodów jest zwrócenie uwagi na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypomnienie o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna, jeśli zależy nam na zachowaniu odpowiedniej sprawności naszego mózgu.
Co możesz zrobić dla siebie i swojego mózgu?
1. Badaj się! Regularnie kontroluj poziom cukru, cholesterolu oraz mierz ciśnienie.
2. Odpowiednio się odżywiaj! Jedz dużo warzyw oraz jedz dobre tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w tłustych rybach.
3. Ruszaj się i wysypiaj! Sprawne ciało, to sprawny umysł.
4. Postaw na rozwój intelektualny! Trenuj swój mózg! Ćwicz i gimnastykuj swój mózg np. rozwijając hobby i pasje, a także słuchając muzyki.
5. Unikaj używek! Nie pal, nie bierz narkotyków, ogranicz alkohol. Wszystkie używki mają dewastujący wpływ na mózg.
6. Pamiętaj o śnie! Dbaj o dobry i odpowiednio długi sen.
Konkurs z Wiedzy o ruchu drogowym
- Szczegóły
![]() |
Dnia 5 marca 2025 r. odbył się konkurs z Wiedzy o ruchu drogowym. Uczestnicy mieli do rozwiązania test składający się z 35 pytań.
Oto wyniki:
1. Karol Misiak 4TIPS 29 pkt.
2. Szymon Woźniak 4TIPS 27 pkt.
Julian Przywecki 4TIPS 27 pkt.
Damian Lisiecki 5TPH 27 pkt.
3. Aleksandra Stefańska 4TL 25 pkt.
Mateusz Grzybowski 4TIPS 25 pkt.
Celem konkursu było zwiększenie wiedzy z zakresu Prawa o ruchu drogowym oraz świadomości na temat zagrożeń w ruchu drogowym i kształtowanie bezpiecznych zachowań uczestników ruchu drogowego.
Laureatom oraz wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy bezpieczeństwa na drodze.
Zawody w piłkę ręczną chłopców Region B
- Szczegóły
![]() |
Gratulujemy i trzymamy nadal kciuki!!!👍🏆
„Magia Dolci – Podróż przez Włoskie Cukiernictwo”
- Szczegóły
![]() |
W ramach kontynuacji innowacji pedagogicznej „Magia Dolci – Podróż przez Włoskie Cukiernictwo” uczniowie klasy pierwszej technikum mieli okazję zgłębić tajniki włoskiej sztuki cukierniczej. Podczas zajęć otwartych stworzyli oni wyjątkowe słodkości, łącząc tradycyjne receptury z nowoczesnymi akcentami smakowymi.
Wśród przygotowanych deserów znalazły się:
- Pistacjowa Panna Cotta – aksamitny włoski deser w delikatnym, orzechowym wydaniu,
- Klasyczna Panna Cotta – esencja włoskiej prostoty i elegancji,
- Tiramisu z truskawkami i kokosem – świeże spojrzenie na kultowy deser, łączące soczyste owoce z egzotycznym aromatem,
- Focaccia – puszysty, aromatyczny wypiek, który stanowi nieodłączny element włoskiej kuchni,
- Crosta z kremem cytrynowym i bezą – kruche ciasto o intensywnym cytrusowym smaku, zwieńczone puszystą, złocistą bezą.
Każdy z tych wypieków był nie tylko kulinarnym wyzwaniem, ale także inspirującą podróżą przez smaki i aromaty Italii. 😁👍🍕🥖